Dat Engeland een land is van grootse kastelen, is vast geen nieuwtje. Vanuit Ropley ligt op rijafstand Arundel Castle, dat dateert uit 1607. Ook Adriaan bracht hier een bezoek en hij noemt het overweldigend: ‘De reis ernaartoe is al heerlijk om te maken, via landelijke, kleine weggetjes. En dan zie je plots het reusachtige kasteel verschijnen met z’n hoge torens, gracht en hophaalbrug.

Het imposante kasteel staat in schril contrast tot het dorpje Arundel. Dat bestaat niet meer dan uit een paar huizen, een restaurant, een pub en souvenirwinkeltjes, waar uiteraard alles is toegespitst op het kasteel. De auto kun je op de grote parkeerplaats kwijt en de weg naar het kasteel is mooi geasfalteerd, dus goed begaanbaar. Evenals het kasteel zelf, dat heel toegankelijk is voor rolstoelers. Met liften kun je naar de boven gelegen verdiepingen en alle zalen zijn drempelloos. Het enige waar je niet kunt komen zijn de torens. Daar leiden smalle, steile trappen naartoe, wat al lastig genoeg is al je wel goed ter been bent.

Ik was er in het voorjaar, de maand april. De hele tuin was een schitterende bloemenzee met ontzettend veel gekleurde tulpen en andere bloemen. Heerlijk om in te wandelen, of te genieten van de kleurenpracht vanaf een bankje. Ook waren er al veel activiteiten. Kraampjes met lekkernijen, je kon er boogschieten, er waren ridderspelen, je kon ijzer in vuur smeden, er was een roofvogelshow. Het geheel geeft een schitterende blik op 500 jaar Engelse historie. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit kasteel veel indruk op mij gemaakt heeft. ’

Tip: bekijk vooraf op de website van Arundel Castle welke activiteiten er op jouw bezoekersdag zijn. In ieder geval staan er veel gepland in 2024!