‘Weet je wat ik zou willen Mike’, begint Adriaan, ‘dat ik en alle mensen met een fysieke beperking met alleen de hoogstnoodzakelijke reisspullen – zeg maar tandenborstel  en paspoort – op vakantie kunnen gaan. En niet met een bestelbus vol spullen, nodig om mij te verzorgen, zoals een tillift, bedverhogers en ga zo maar door’. Ik zit aan de koffie bij Adriaan in het voorjaar van 2018. Lyrisch verhaalt hij zijn voorliefde voor Kent in Engeland. Zijn ‘second homeland’ waar vooral veel aandacht is voor goede toegankelijkheid en regelingen voor mensen met een fysieke beperking. ‘Want’, vervolgt Adriaan, ‘vindt maar eens een geschikte kamer voor overnachtingen met brede deuren, drempelvrij, een elektrisch hoog/laag bed, aangepast toilet en een plafondlift. Dat bracht mij op het idee om zo’n geschikte woning te realiseren in Kent. Er zijn zat mensen zoals ik die dan onbezorgd met hun zorgverlener(s) daar van hun vakantie kunnen genieten. En jij moet mij daarbij helpen. En……. ik heb ook al een naam, DOVIE – Drempelloos Op Vakantie In Engeland.’ Het hoge woord was eruit en met een twinkeling in zijn ogen gebaarde Adriaan mij nog maar een kop koffie te pakken. Nou daar sta je dan, want nee zeggen tegen Adriaan is geen optie. Hij had natuurlijk allang een plan om die droom – zeg maar dat heilige doel – te realiseren. En glunderend gaf hij mij zijn droom op een paar vellen papier. Dus aan de bak en lang verhaal kort, ik schoot maar meteen een paar doeners aan met veel contacten. Zo hadden Anne Marie Geurts, Ton Gimbrère en ik op 31 juli 2018 onze eerste sessie met Adriaan.  Wij drieën als Raad van Advies om te sparren en stappen te zetten maar vooral ook om Adriaan met rolstoel en al op de grond te houden want het ging soms alle kanten uit.

We schrijven maart 2024 en de eerste gasten hebben via Stichting DOVIE een onvergetelijke vakantie gehad in de aangepaste woning van Flat Spaces waarmee een krachtige samenwerking is gestart. Gedreven, innemend en niet voor een gat te vangen wist Adriaan te motiveren, mensen en middelen rondom zich te binden om zo zijn droom in een tastbaar resultaat uit te bouwen. Captain Adriaan, namens je hele DOVIE team proficiat en blijf  ook na dit lustrum ‘stillekes durgoan’ vooral omdat de wereld een stukje mooier kleurt met mensen zoals jij.